fbpx

Prestasjon og ernæring

Hunder er avlet til å bli eksperter i forskjellige felt: harejakt, elgjakt, langdistanse hundekjøring, sprint hundekjøring og så videre. Det betyr ikke at de presterer uansett fordi de er «laget» for å være gode!

Som med oss mennesker så er det viktig at de får riktig ernæring og ikke minst at næringen blir tilført på riktig tidspunkt. Men hva er riktig og god ernæring? Hunder trenger fôr med mye fett og proteiner. Hundens kropp er veldig flink til å utnytte energien i fett og det gir et stabilt og riktig blodsukker. Og proteiner trengs for å bygge og vedlikeholde musklene. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare jakthunder og trekkhunder, men også familiehunden og turhunden, både liten og stor.
Hundene er ikke like gode til å utnytte og prosessere karbohydrater og ofte gir fôr med en stor andel karbohydrater også mye avføring. Det forteller oss at hunden ikke klarer å utnytte det den putter i seg og det blir på en måte å fyre for kråka: den spiser mye, bæsjer mye og det er bare en liten andel som blir tatt opp i kroppen. Det er jo ikke farlig, men det betyr at kroppen bruker energi på å få mye mat gjennom tarmsystemet og det er energi de kan bruke på mer nyttige aktiviteter. I tillegg så blir de ofte løse i magen når det er mye mat som skal gjennom systemet, samtidig som de skal være i aktivitet. Magen må «skynde seg» med å få maten videre og hastverk er lastverk: avføringen blir løs og hunden må ofte på do.

Så hva slags fôr bør man velge? Det finnes veldig mye bra for å velge blant og det er heldigvis ikke bare en fasit. Velg fôr fra en kjent produsent og velg fôr med et høyt innhold av fett og proteiner. Da kan du også være sikker på at det er tilsatt riktige mengder vitaminer og mineraler. I tillegg vil jeg absolutt anbefale å tilsette fiskeolje. Omega 3-6-9 er godt for ledd, pels, poter og klør. Og ikke minst så er det godt for immunforsvaret. Det høyner også andelen fett i måltidet!
Og når skal man fore? Der skilles veiene til de veldig aktive hundene og de mindre aktive. Når en hund skal jobbe hardt fysisk så burde lagrene være fylt opp, hunden bør være godt hydrert og ikke ha for mye i magen. Det man gjør da er å gi en «suppe» noen timer før aktivitet, enten våtfôr tilsatt vann eller at man lar tørrforet ligge i en god mengde vann en stund. Når hunden er ferdig med aktiviteten vil man at de skal kunne restituere best mulig og da gir man de et godt måltid og lar de være i ro etterpå. Aldri full aktivitet med mye mat i magen! Og alltid godt med mat etter aktivitet så restitusjonen kan begynne med en gang! En enkel måte å få i hunden næring raskt etter aktivitet er å gi en boks med høyenergifôr. Et annet alternativ er Oralade; det er næring som er lett for magen å håndtere og da får de samtidig godt med væske. Og så kan man gi et vanlig måltid etterpå.

For hunder som er veldig aktive, så kan det i tillegg være lurt å tenke på de gode magebakteriene. Mye aktivitet og mye fôring legger et stort press på fordøyelsessystemet. Også perioder med stress setter fordøyelsen på prøve. I de tilfellene er det lurt å tilføre pre-biotika og pro-biotika, enten i pulverform som Pro-Soluble eller i pilleform som Synbiotic. Og dersom hunden er løs i magen og man vil at den skal prestere så er det lurt å ha Pro-Kolin i bakhånd.

Ann Elisabeth Ohnstad, Team Lussireia

2018-11-09T09:44:44+01:00